2012. január 11., szerda

Könyvtárlat 


Az Országos Széchényi Könyvtár mindenkinek boldog és sikerekben gazdag új évet kíván és szeretettel ajánlja új programsorozatát!


Az Országos Széchényi Könyvtár irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata I.
„Hozz rá víg esztendőt”
Széchényi – Kölcsey – Széchenyi
2012. január 19., 15.30 – 18.30 óráig


Erkel Ferenc Himnusz-kézirata; Kölcsey álmai – Széchenyi tettei; Széchényi Ferenc
levelezése; „Főldiekkel játszó égi tűnemény”– Sebestyén Márta újévköszöntő koncertje

Az Országos Széchényi Könyvtár 2012-ben ünnepli alapításának 210. évfordulóját. E jeles évforduló megünneplésére tervezett rendezvényeink sorába illeszkedik az NKA által meghirdetett, a Márai-programba beválogatott klasszikus és kortárs irodalmi műveknek, valamint a kapcsolódó tényirodalomnak (szakirodalomnak) a nagyközönséggel történő megismertetése. Így A magyar kultúra napján, az ünnepi év kezdetén indítjuk útjára KÖNYVTÁRLAT című kulturális programsorozatunkat.

Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a hagyományok megőrzése és továbbvitele mellett az általunk őrzött kultúrkincset minél szélesebb rétegekhez eljuttassuk A hat alkalomra tervezett programsorozat a könyvtárban őrzött anyagok közül az ún. Márai-listán szereplő könyvek köré szerveződik. Az érdeklődők eddig nem látott kiállításokat tekinthetnek meg; kollégáink és meghívott előadók segítségével rendhagyó történelem illetve irodalom „órákon”, beszélgetéseken vehetnek részt;
valamint koncerteket, színházi előadásokat élvezhetnek.

Az első alkalommal – a Himnuszból vett idézet szellemében – az újévet és a 210 esztendős OSZK-t köszöntjük.
Rendhagyó történelemóra keretében mutatjuk be a nemzeti könyvtár alapítójának, a legnagyobb magyar édesapjának, gróf Széchényi Ferencnek levelezését.

Rendhagyó irodalomóra keretében idézi meg a reformkor szellemiségét Szigethy Gábor irodalomtörténész előadása, melyben a Himnuszt is megalkotó kiváló teoretikus, Kölcsey Ferenc irodalmi és tanulmányírói munkássága és a legnagyobb magyar, Széchenyi István gróf gyakorlati alkotásai és életútja kerülnek egymás mellé.

A nap záró programjaként Sebestyén Márta és Andrejszki Judit jó hangulatú koncerttel köszöntik az új esztendőt és a közönséget. A kora középkortól a XX. századig, a gregoriántól a megzenésített József Attila-versekig ívelő összeállításban csembaló és népi hangszerek kísérik az izgalmas zenei utazást.

A kb. két és fél órás programot felnőtteknek és az érettségihez közeledő diákoknak (11–13. évfolyam) ajánljuk elsősorban, és természetesen az egyes programrészek külön-külön is látogathatók.

Kérjük, részvételi szándékát
2012. január 16-ig szíveskedjék jelezni a
36 1 224 3746-os telefonszámon
vagy a pr@oszk.hu címen.

SzTFP-szavazás




Érdekes/hasznos oldalak
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...